Case study

Navigeren door het veranderende landschap van verpakkingswetgeving in Europa

In het hart van Europa’s streven naar duurzaamheid staat een constant evoluerend kader van verpakkingswetgeving. Deze wetgeving, gericht op het verminderen van de milieu-impact van verpakkingsafval, staat op het punt aanzienlijke transformaties te ondergaan. De focus ligt op het stimuleren van de circulaire economie, het verbeteren van het recyclingpercentage en het terugdringen van de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare materialen.

Recente voorstellen en updates suggereren een toekomst waarin strengere Europees uniforme regelgeving rond de recycleerbaarheid van verpakkingen, de reductie van single-use plastics en de implementatie van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR) centraal staan. Deze maatregelen zijn ontworpen om bedrijven aan te moedigen om milieuvriendelijkere verpakkingsoplossingen te ontwikkelen en om consumentenbewustzijn te bevorderen.

Een sleutelelement in de aanstaande veranderingen is de toenemende nadruk op het gebruik van gerecycleerde en hernieuwbare materialen in verpakkingen. Dit houdt in dat bedrijven mogelijk moeten overschakelen op alternatieve materialen en ontwerpen die beter geschikt zijn voor recyclingprocessen. Bovendien wordt verwacht dat de wetgeving transparantie en traceerbaarheid van de materiaalstromen zal vereisen, om zo een gesloten kringloop van materialen te bevorderen.

Voor bedrijven in de verpakkingssector, zoals Euralpack, betekent dit een kans om voorop te lopen in duurzame innovatie. Het anticiperen op en aanpassen aan de nieuwe regelgeving kan niet alleen compliance waarborgen, maar ook nieuwe mogelijkheden ontsluiten in een markt die steeds meer waarde hecht aan ecologische duurzaamheid.

Terwijl we wachten op de definitieve vorm van de nieuwe wetgeving, is het duidelijk dat de verpakkingsindustrie aan de vooravond staat van significante veranderingen. Deze ontwikkelingen vereisen een proactieve houding en aanpassingsvermogen van alle stakeholders, met als uiteindelijk doel het realiseren van een duurzamere toekomst voor onze planeet.

 

Op zoek naar de perfecte verpakkingsoplossing?

Een vraag omtrent jouw verpakking? Neem dan contact op via het formulier en wij contacteren u binnen de 3 werkdagen. Hopelijk tot snel!

Contacteer Euralpack

Naam*
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Ook het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn hierdoor van toepassing.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Euralpack